15.02.2016 20:58

OČKOVÁNÍ PROTI PNEUMOKOKOVÝM NÁKAZÁM

Od 1.9.2015 hradí zdravotní pojišťovny očkování seniorům nad 65 let proti pneumokokovým infekcím:

Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok je bakterie, kterou je běžně osídlena sliznice úst, nosu a horních cest dýchacích u mnoha lidí. Pneumokoka má ve svém nosohltanu více než 10 % zdravých dospělých a až 60 % dětí. Pneumokok těmto nosičům nezpůsobuje žádné problémy. Pokud ale dojde k oslabení obranných mechanismů člověka například při viróze, mohou pneumokoky proniknout do míst, kam nepatří, a způsobit tam závažnou infekci - například do plic, kde způsobí pneumonii (zápal plic), nebo na mozkové obaly, kde způsobí meningitidu. Z méně závažných infekcí způsobují pneumokoky především zánět středního ucha (otitidu) u dětí.

Kategorie osob ve věku 65+ let patří mezi skupiny obyvatel v nejvyšším  riziku nákazy invazivním pneumokokovým onemocněním, ale také zápalem plic  (pneumonie). Pneumonie jsou celosvětově třetí příčinou úmrtí dospělých a Streptococcus pneumoniae je jeden  z nejčastějších původců komunitních pneumonií, který je zodpovědný za  nejtěžší průběhy zápalů plic v dospělosti. Zároveň  90 % úmrtí u osob starších 65 let je právě  z důvodu pneumonie. Přitom úmrtnost na pneumonie je v ČR 2x vyšší než  v ostatních západoevropských zemích. V době kdy počet hospitalizací  pro astma bronchiale nebo chronickou obstrukční plicní nemoc klesá,  zaznamenáváme stoupající počet hospitalizací pro pneumonie. Proto úhrada  vakcín, u kterých byla potvrzena vysoká účinnost v prevenci pneumonií  právě u seniorů je vítanou novinkou podzimu 2015.

V současné době je dostupná konjugovaná vakcína PREVENAR 13 - t.č. plně hrazena zdravotními pojišťovnami

- aplikuje se 1 očkovací dávka bez nutnosti přeočkování

U pacientů dříve očkovaných starší polysacharidovou vakcínou PNEUMO 23 čekáme na postoj zdravotních pojšťoven k úhradě PREVENARU 13. Zatím nelze očkovat na úhradu příslušné ZP.

RÁDI V ORDINACI ZODPOVÍME VAŠE DOTAZY A VYDÁME EDUKAČNÍ MATERIÁL.


—————

Zpět


Kontakt

MUDr. Ivana Hodaňová

Čelakovského 1859/6
Blansko
67801


+420 516 412 042